19 Mart 2013 Salı

Bilim Karnemiz

Dünya'da bilimsel dergiler içerisinde en üst seviyede sayılanlardan Nature, geçenlerde 2012 bilim karnesini hazırlamış. Hangi ülke kaç makale yayınlamış, kaç atıf almış, %1'lik dilime girip girememelerine göre kıyaslama yapılmış.
Üstteki resimde gördüğünüz gibi grafiklerdeki her kutu 100 makaleye denk gelmekte. Böylelikle her bir sıra 1000 makale olmuş oluyor. Her katmanda 10.000 makale olmakta. Bu grafiklerde mavi renkte olanlar atıflar bakımından %1'lik ''üst düzey limiti''ne kaç makalenin girdiğini göstermekte.
Türkiye'de 2012 senesinde totalde 19.396 makale yayınlanmış olup bunlardan %0.47'lik kısma denk gelenler  gerçekten çok iyi atıf almıştır. 20.000 makaleden sadece 91 tanesi bilimsel nitelikte atıf almış demekle aynı anlama gelmektedir. Yani ciddi anlamda bilimsel nitelik taşımaktadırlar. Diğerleri bilimsel makale değil demek anlamına gelmiyor. Diğer araştırmalara katkı sağlamış, makalenin içeriği, yayınlandığı yer vs vs... 
Ayrıca diğer ülkeleri incelediğimizde başta ABD olmak üzere Danimarka, Hollanda, Avusturya, Norveç, Finlandiya, İsveç'in de yüzdelikleri iyi bir şekilde göze çarpmakta. Suudi Arabistan, Çin'de büyüme göstermektedirler. Esas benim ilgimi çeken Güney Kore'de araştırmalar göze çarpacak biçimde büyüme kaydetmektedirler:) 
Sevgiler;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder